Εξετάσεις για συχνοουρία.

Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Κυστεοσκόπηση ονομάζεται η εξέταση με την οποία ελέγχουμε το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης . Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάζεται κυστεοσκόπιο και το οποίο εμπεριέχει μία μικρή κάμερα. Το κυστεοσκόπιο μπορεί να είναι άκαμπτο ή εύκαμπτο ανάλογα με τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε. Τα άκαμπτα κυστεοσκόπια παρέχουν καλύτερη ορατότητα αλλά η είσοδος τους είναι πιο δύσκολη και επώδυνη. Γι' αυτό όταν είναι να κάνουμε μία απλή διαγνωστική κυστεοσκόπηση προτιμούμε το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο το οποίο μπορεί να εισαχθεί εύκολα με τοπική αναισθησία, όπως μπαίνει ένας καθετήρας.

Πότε χρειάζεται να γίνει κυστεοσκόπηση;

Όπως είπαμε η κυστεοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για να δούμε το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Έτσι στην περίπτωση που έχουμε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, δυσκολία στην ούρηση ή αίμα στα ούρα, είναι η μοναδική εξέταση που μπορεί να μας πει ποια είναι η αιτία του προβλήματος.

Τι βρίσκει η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε αν υπάρχει στένωμα στην ουρήθρα ή υπερπλασία του προστάτη και κατά συνέπεια απόφραξη στην ροή των ούρων. Μπορεί να μας πει αν υπάρχει παρουσία όγκου ή πέτρας στην ουροδόχο κύστη που να προκαλεί αίμα στα ούρα και συχνοουρία και επίσης μπορούμε να διαγνώσουμε ανατομικές ανωμαλίες της κύστης όπως εκκολπώματα, ουρητηροκήλη ή κάποια φίστουλα με το έντερο ή τον κόλπο.

Πως γίνεται η κυστεοσκόπηση.

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει είτε σε εξωτερικό ιατρείο είτε στο χειρουργείο. ‘Οπως είπαμε συνήθως δεν χρειάζεται αναισθησία και είναι μια εύκολη διαδικασία η οποία δεν κρατάει πολύ και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία εκτός ίσως από το να έχει γίνει μία καλλιέργεια ούρων για να αποκλείσουμε την πιθανότητα ουρολοίμωξης. Δεν απαιτείται νοσηλεία και συνήθως ο ασθενής έχει τελειώσει μέσα σε 1 με 2 ώρες ενώ η ίδια η διαδικασία δεν κρατάει παραπάνω από πέντε δέκα λεπτά. Με την κυστεοσκόπηση η διάγνωση γίνεται άμεσα και ο ασθενής ενημερώνεται αμέσως από το γιατρό του. Πιθανές επιπλοκές είναι η ουρολοίμωξη και η παρουσία αίματος και τσουξίματος στην ούρηση για μια δυο μέρες.

Πόσο κοστίζει η κυστεοσκόπηση;

Ο ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης πραγματοποιεί τις εύκαμπτες κυστεοσκοπήσεις του με τοπική αναισθησία στο ιατρείο της Γλυφάδας ( Αγγέλου Μεταξά 14) με χρέωση 150 ευρώ. Στο τέλος της κυστεοσκόπησης ο ασθενής λαμβάνει γραπτή γνωμάτευση και το βίντεο της εξέτασης σε μορφή CD. Οι κυστεοσκοπήσεις με μέθη ή γενική αναισθησία γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Ο Ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης


Εκπαιδεύτηκα στην ουρολογία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Αφού πήρα τον τίτλο του ειδικού ουρολόγου το 2013, πήρα τη θέση registrar στο Southmead Hospital στο Bristol στο Ενωμένο Βασίλειο και εργάστηκα στο τμήμα νευροουρολογίας και ακράτειας με τους Marcus Drake και Hashim Hashim.

Εκεί εκπαιδεύτηκα στη:

  • -Βιντεοουροδυναμική μελέτη
  • -Τοποθέτηση ταινίων ακράτειας και τεχνητών σφιγκτήρων
  • -Ενδοκυστική ένεση αλλαντικής τοξίνης και νευροδιέγερση ιερού
  • -Κυστεοπλαστική
  • -Αντιμετώπιση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και δισχιδή ράχη

Είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρία Ακράτειας ( ICS ), υπεύθυνος του Ουροδυναμικού τμήματος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και συνεργάζομαι με τους εκεί νευρολόγος στις περιπτώσεις νευρογενούς κύστης.