Εξετάσεις για συχνοουρία.

Ουροδυναμικός έλεγχος.


  • Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος;
  • Πώς γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος.
  • Σε ποιό νοσοκομείο γίνεται ουροδυναμικός έλεγχος;
  • Χρησιμότητα ουροδυναμικής μελέτης.
  • Πόσο κοστίζει ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Ουροδυναμικός έλεγχος ονομάζεται η καταγραφή και μελέτη των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στην ουροδόχο κύστη κατά τις φάσεις πλήρωσης και κένωσης. Σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ροής των ούρων και μερικές φορές με την ακτινοσκόπηση του ουροποιητικού, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την λειτουργική κατάσταση της κύστης και του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ή το να είναι ο ασθενής νηστικός. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι να έχει προηγηθεί καλλιέργεια ούρων για την αποφυγή ουρολοιμώξεων, να έχει γίνει ένα υπερηχογράφημα νεφρών-κύστης προ και μετά την ούρηση, να έχει συμπληρωθεί ένα ημερολόγιο ούρησης και να έχει γίνει διακοπή τυχών φαρμάκων για ακράτεια. Καλό είναι ο ασθενής να προσέλθει με γεμάτη την κύστη πριν την έναρξη της ουροδυναμικής εξέτασης.

Η ουροδυναμική μελέτη ξεκινάει με την οδηγία στον ασθενή να ουρήσει σε ένα ειδικό μηχάνημα καταγραφής της ροής των ούρων. Εν συνεχεία ο ασθενής ξαπλώνει , γίνεται μια αδρή νευρολογική και κλινική εξέταση και υπολογίζεται το υπόλειμμα στην κύστη μετά την ούρηση. Έπειτα τοποθετούνται οι δύο μικροί καθετήρες μανομετρίας, ένας στην κύστη και ένας στο ορθό. Ο ασθενής επανέρχεται σε όρθια ή καθιστή θέση ανάλογα με τις συνήθειες ούρησης που έχει και γίνεται βαθμονόμηση και ρύθμιση του ουροδυναμικού μηχανήματος.

Η ουροδυναμική μελέτη ξεκινάει με τη σταδιακή πλήρωση της κύστης με νερό. Στον ασθενή δίνεται η οδηγία να αναφέρει τι νιώθει και περιοδικά να κάνει κάποιο βήχα ή άλλη κίνηση. Σε αυτή τη φάση καταγράφονται τυχών απώλειες ούρων, η αισθητικότητα της κύστης και τυχών συσπάσεις του εξωστήρα μυ της κύστης. Η κύστη γεμίζει μέχρι τη μέγιστη δυνατή χωρητικότητα και έπειτα δίνεται στον ασθενή η εντολή να ουρήσει. Καταγράφεται η πίεση που αναπτύσσεται μέσα στην κύστη καθώς και η ταχύτητα ροής των ούρων. Τέλος αφαιρούνται οι καθετήρες και μελετώνται τα δεδομένα του ουροδυναμικού ελέγχου.

Το ιατρικό κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι διαθέτει πλήρες σύστημα ουροδυναμικής μελέτης. Ο υπεύθυνος του ουροδυναμικού ιατρείου ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης έχει εξειδικευτεί στη νευροουρολογία και στην ουροδυναμική στο Bristol Urological Institute το οποίο είναι το διεθνές κέντρο αναφοράς για την ακράτεια ούρων.
Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι η μοναδική εξέταση που δείχνει επακριβώς το μηχανισμό της όποιας δυσλειτουργίας στο κατώτερο ουροποιητικό. Με την ουροδυναμική μελέτη ο ουρολόγος μπορεί να εξηγήσει επακριβώς στον ασθενή γιατί έχει ακράτεια ούρων ή γιατί δεν μπορεί να ουρήσει. Με τον ίδιο τρόπο ο ουρολόγος μπορεί να είναι σίγουρος ποια είναι η καλύτερη και με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θεραπευτική προσέγγιση. Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός όταν σχεδιάζεται να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις για θέματα ακράτειας ούρων ή επεμβάσεις για υπερπλασία προστάτη σε ασθενείς με μεγάλο υπόλειμμα ούρων.
Ο ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης μπορεί να εκτελέσει την ουροδυναμική μελέτη στο Ιατρικό Αθηνών στην ειδική τιμή των 270 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.