Εξετάσεις για συχνοουρία.

Μέτρηση ροής ούρων.


  • Τι είναι η μέτρηση ροής ούρων.
  • Πως γίνεται η μέτρηση της ροής ούρων;
  • Πότε χρειάζεται να γίνει μέτρηση ροής ούρων.
  • Πόσο κοστίζει η μέτρηση ροής ούρων.
Μερικές φορές όταν ο ασθενής μας λέει ότι δεν ουρεί καλά χρειάζεται να κάνουμε μια αντικειμενική καταγραφή της ροής των ούρων ώστε τα συμπτώματα του να μετρηθούν πιο σωστά. Η μέτρηση της ροής ούρων χρειάζεται τόσο για τη διάγνωση μιας πάθησης όσο και για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της όποιας θεραπείας.
Στον ασθενή δίνεται η οδηγία να ξεκινήσει να πίνει νερά. Όταν η επιθυμία για ούρηση είναι τέτοια που ο ασθενής φυσιολογικά θα πήγαινε στην τουαλέτα να ουρήσει, τότε του ζητάμε να ουρήσει μέσα σε ένα ειδικό δοχείο το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα μηχάνημα καταγραφής της ροής των ούρων. Είναι σημαντικό η ούρηση που καταγράφεται με την κατά τη στιγμή της εξέτασης να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαραγωγή μιας συνηθισμένης ούρησης του ασθενή. Για το λόγο αυτό ο ασθενής δεν πρέπει ούτε να βιαστεί να πάει να ουρήσει ούτε να έχει κρατήσει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την ούρηση του. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επαναληπτικές μετρήσεις της ροής ούρων για να έχουμε πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Η μέτρηση της ροής ούρων συνήθως συνοδεύεται και με την καταγραφή του υπολείμματος που μένει στην κύστη μετά την ούρηση. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα με ένα υπερηχογράφημα της κύστης.
Μετά το τέλος της ούρησης, το μηχάνημα καταγραφής δίνει στον ουρολόγο ένα διάγραμμα μέτρησης της ροής των ούρων. Μελετώντας το διάγραμμα αυτό και συγκρίνοντας το με νομογράμματα φυσιολογικών και παθολογικών ουρήσεων, ο ουρολόγος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν η ούρηση του ασθενή είναι αποφρακτική λόγω υπερπλασίας προστάτη ή στενώματός ουρήθρας, αν ο ασθενής δεν ουρεί καλά γιατί δεν έχει επαρκή δύναμη η κύστη του για να βγάλει τα ούρα ή αν η ούρηση είναι φυσιολογική άλλα ο ασθενής για κάποιον άλλο λόγο αισθάνεται ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία.
Ο ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης πραγματοποιεί την εξέταση μέτρηση της ροής ούρων στα πλαίσια της ουρολογικής του εξετάσεις και δεν την χρεώνει ξεχωριστά.
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.