Θεραπείες για συχνοουρία.

Laser προστατεκτομή.


  • Τι είναι η λέιζερ προστατεκτομή.
  • Ενδείξεις για λέιζερ προστατεκτομή.
  • Πλεονεκτήματα της λέιζερ προστατεκτομής.
  • Πώς γίνεται η λέιζερ προστατεκτομή;
  • Πόσο κοστίζει η λέιζερ προστατεκτομή;
Η λέιζερ προστατεκτομή γίνεται για την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων ούρησης τα οποία προέρχονται από την καλοήθη υπερπλασία προστάτη. Η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά μέσω ενός εργαλείου το οποίο εισέρχεται στην ουρήθρα του ασθενή. Μέσα από αυτό περνάει μια ίνα λέιζερ η οποία μεταφέρει ενέργεια στους ιστούς και μπορεί έτσι να προκαλέσει εξάχνωση του προστατικού ιστού. Ο όγκος του προστάτη έτσι μειώνεται και διευκολύνεται η έξοδος των ούρων. Το λέιζερ που κυρίως χρησιμοποιείται για να προκαλέσουμε εξάχνωση του προστατικού ιστού είναι το green light λέιζερ.
Οι ασθενείς που χρειάζονται να κάνουν επέμβαση για την υπερπλασία προστάτη είναι αυτοί που έχουνε έντονες δυσκολίες στην ούρηση, όπως αργή, αδύναμη και διακοπτόμενη ούρηση, συχνοουρία και νυκτουρία. Όταν ο ασθενής δεν θέλει να πάρει φάρμακα ή όταν τα φάρμακα δεν είναι πια αποτελεσματικά τότε υπάρχει ένδειξη για διουρηθρική προστατεκτομή. Ένδειξη για χειρουργείο είναι επίσης η επίσχεση ούρων, είναι η μη ελεγχόμενη αιματουρία, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και η λιθίαση της ουροδόχου κύστης
Το κυριότερο πλεονέκτημα της λέιζερ προστατεκτομής είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας. Ακόμα και ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να διακόψουνε τα αντιπηκτικά τους φάρμακα για καρδιολογικούς λόγους μπορούν να χειρουργηθούν στο προστάτη με τη μέθοδο της λέιζερ προστατεκτομής. Άλλο πλεονέκτημα είναι η γρηγορότερη ανάνηψη μετά το χειρουργείο, ο μικρότερος χρόνος παρουσίας του καθετήρα και η συντομότερη διάρκεια νοσηλείας. Πιθανές επιπλοκές είναι η ουρολοίμωξη, η προσωρινή δυσκολία στην ούρηση μετά το χειρουργείο και η παρουσία κάποιων ερεθιστικών συμπτωμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας ή ακράτειας ούρων δεν υπάρχει μετά την λέιζερ προστατεκτομή.
Η λέιζερ προστατεκτομή γίνεται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία ανάλογα με το ιστορικό και την επιθυμία του ασθενή. Η επέμβαση κρατάει περίπου 2 ώρες και ο ασθενής δεν νιώθει κάποιο πόνο αλλά φεύγοντας από το χειρουργείο έχει καθετήρα και μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πλύσεις της κύστης για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνήθως ο καθετήρας αφαιρείται την επόμενη μέρα. Η οδηγία που δίνεται στον ασθενή είναι να μην κάνει έντονες σωματικές δραστηριότητες για δύο βδομάδες.
Ο ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης πραγματοποιεί της επέμβασης λέιζερ προστατεκτομής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι και το κόστος της επέμβασης είναι περίπου 4000 €
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.