Θεραπείες για συχνοουρία.

TURis προστατεκτομή.


  • Τι είναι η μέθοδος TURis για εξάχνωση του προστάτη.
  • Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση TURIS;
  • Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης TURIS;
  • Tι θα συμβεί μετά την επέμβαση TURIS;
  • Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης TURIS στη ζωή του ασθενούς;
.

Το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης πλάσματος TURIS είναι μια νέα προσθήκη που συμπληρώνει το καθιερωμένο σύστημα της Olympus TURIS (διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό). Αντίθετα με τις συμβατικές τεχνικές εξάχνωσης, επομένως, δεν είναι ένα μονοπολικό, αλλά ένα σύγχρονο διπολικό σύστημα. Με τη χρήση φυσιολογικού αλατούχου διαλύματος ως υγρό πλύσεων και μιας τοπικά περιορισμένης ροής ρεύματος (χωρίς εξωτερικής ηλεκτρόδιο γείωσης) προστατεύονται οι περιβάλλοντες ιστοί και τα νεύρα, ελαχιστοποιείται η μετουσίωση του ιστού και αποφεύγεται το σύνδρομο απορρόφησης. Η χρήση διπολικής τεχνολογίας αυξάνει περαιτέρω την ασφάλεια της επέμβασης.

Με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και η φυσική κατάσταση αλλάζει από στερεά, σε υγρή και μετά σε αέρια. Εάν προστεθεί στη συνέχεια επιπλέον ενέργεια στο αέριο, η κινητική ενέργεια των στοιχειωδών σωματιδίων συνεχίζει να αυξάνεται με τη θερμοκρασία, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ιονισμένο αέριο που περιέχει ελεύθερους φορείς φορτίου όπως ιόντα και ηλεκτρόνια. Αυτή η μορφή του αερίου ονομάζεται ψυχρό πλάσμα ή η τέταρτη κατάσταση της ύλης. Το κρύο πλάσμα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και νέες ιδιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ορισμένες από τις τεχνολογίες αιχμής στην καθημερινή μας ζωή.

Η εξάχνωση πλάσματος TURIS αποτελεί την πιο καινοτόμο θεραπευτική χειρουργική μέθοδο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Βοηθούμενη από το ρεύμα υψηλής συχνότητας με διπολική λειτουργία, η εξάτμιση του υγρού πλύσεως δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα αερίου (μαξιλάρι ατμού) γύρω από το ηλεκτρόδιο. Το ηλεκτρόδιο τότε γλιστράει σε αυτό το μαξιλάρι πάνω από τον ιστό χωρίς να υπάρχει επαφή (τεχνική αιώρησης). Η ενέργεια από το πλάσμα μεταφέρεται στον ιστό του προστάτη προκαλώντας τοπικά περιορισμένη εξάχνωση. Η δομή των κυττάρων απομακρύνεται προσεκτικά στη διαδικασία. Λόγω της μη παραγωγής θερμότητας στον περιβάλλοντα ιστό, η διαδικασία αυτή ονομάζεται επίσης «κρύα» εξάχνωση. Με τον τρόπο αυτό, η σύγχρονη τεχνολογία πλάσματος TURIS καθιστά δυνατή την επιλεκτική εξάχνωση επιφανειακών στρωμάτων ιστού χωρίς την υποβολή του περιβάλλοντος ιστού και των νεύρων σε περιττό θερμικό φορτίο. Το θερμικό βάθος διείσδυσης του TURIS είναι 0,20 χιλιοστά, μικρότερη από ό,τι στην περίπτωση της μονοπολικής TUR-P. Η ταυτόχρονη πήξη της επιφάνειας του ιστού σημαίνει ότι το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης αφήνει λείες επιφάνειες και επιτρέπει την πραγματοποίηση ουσιαστικά αναίμακτης εκτομή ιστού. Λόγω των καλών ιδιοτήτων πήξεως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη θεραπεία ανδρών με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. λόγω αντιπηκτικής θεραπείας), αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης για όλους τους ασθενείς. Με τη νέα τεχνολογία TURIS 2.0 η συνεχής ενεργοποίηση είναι δυνατή για εύκολη και ταχεία επέμβαση.

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του προστάτη αδένα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για να εκτάμει τις βλάβες. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Η παραμονή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 4 ημέρες.

Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την 3 ημέρα μετά την επέμβαση.

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Η παραμονή αίματος στα ούρα ίσως καθυστερήσει την αφαίρεση των συνεχών πλύσεων ή την απομάκρυνση του καθετήρα.Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρησης σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν έλλειψη εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα.

Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.